Vil skremme røykerne enda mer

Vil skremme røykerne enda mer

Nå skal nåværende og potensielle røykere skremmes vekk fra røyken på best mulig måte. Nå skal det nemlig komme bilder på røykpakkene.

Publisert
Sist oppdatert

Det er i alle fall ønsket til Københavns konservative sundhets- og omsorgsborgmester, Mogens Lønborg. Og bildene viser ikke hva som helst, men skal vise hvilke konsekvenser røyking har.

- Det er skremmende bilder, men virkeligheten er også skremmende, sier Lønborg, ifølge Jyllands-Posten.

Helseministeren i Danmark, Lars Løkke Rasmussen, ønsker derimot ikke å bytte ut de skriftlige advarslene som allerde finnes på røykpakker, med bilder av blant annet kreftsvulster, selv om både Sundhedsstyrelsen (tilsvarer Statens Helsetilsyn her i landet) og den danske kreftforeningen Kræftens Bekæmpelse ønsker dette.

Les også: Slik stumper du røyken

Vil innføre så fort som mulig
Men hadde det vært opp til Lønborg, hadde Danmark fått bilder på røykpakkene så fort som mulig, for det er den beste måten å få ut budskapet på, mener han.

- Nå har vi valgt å gi tobakkfabrikkene påbud om å kommunisere på en måte som påvirker folks atferd. Kommunikasjonen må være effektiv. Og jeg er ikke i tvil om at bilder er mer effektiv enn tekst, sier han til P4 København.

Jørgen Falck ved Sundhedsstyrelsen, som er ekspert i tobakkforebyggelse, tror det kun er et spørsmål om tid før helseministeren ombestemmer seg og innfører bilder på røykpakker.

Den britiske regjeringen annonserte på onsdag at i løpet av neste år vil røykpakker vise grafiske bilder, i et forsøk på å få røykere til å slutte. Landet blir dermed det første EU-landet til å innføre denne typen advarsler.

Bildene inkluderer en usunn lunge, et åpent bryst som skal opererer for hjertefeil og en stor svulst på halsen til en mann.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer