Vil ha hjertestarter på jobben

Flere bedrifter ønsker det livreddende utstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Det finnes eksempler på at barn helt ned i åtteårsalderen har reddet liv ved å bruke en hjertestarter.»


Omtrent 6.000 personer dør av hjertestans hvert år i Norge. Flere liv kan reddes hvis hjerte- og lungeredning startes i løpet av de første minuttene.

- Bruk av hjertestartere er blitt en del av førstehjelpsbegrepet på linje med hjerte- og lungeredning, sier Kristian Lexow, som er overlege ved akuttklinikken ved Stavanger universitetssykehus, til Newswire.

Les også: SMS mot hjertestans

Lett tilgjengelig
I løpet av få år har 3.000 hjertestartere blitt plassert på sykehus, i ambulanser, større bedrifter, idrettshaller, svømmehaller, skoler, kjøpesentre og teatre, mens borettslag, kommunale bygg, hoteller og hyttesentre også har hatt nytte av apparatet.

Målet er å plassere 500 hjertestartere ut i norske bedrifter i løpet av året. Et abonnement koster bedriften mindre enn tusen kroner i måneden. Assistanse- og trygghetstjenesteleverandøren Falck skal være ansvarlig for førstehjelpsopplæring, psykologisk førstehjelp og vedlikehold av apparatet.

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

- Tidlig hjelp er helt avgjørende for å overleve. Hvert sekund teller. Derfor er det mye å vinne på at flere lærer seg å bruke en hjertestarter i kombinasjon med førstehjelp, sier Ona Ringdal i Falck til Newswire.

Kan brukes av barn
Den livreddende hjerte- og lungeredningen bør starte så fort som mulig, mens andre som er tilstede må varsle 113 og prøve å finne en hjertestarter.

Les også: Unge kvinner i hjertetrøbbel

Hjertestarteren er enkel å håndtere. Når du trykker på-knappen, vil en stemme fortelle deg hva du skal gjøre.

- Det finnes eksempler på at barn helt ned i åtteårsalderen har reddet liv ved å bruke en hjertestarter, sier Aina Haug fra Laerdal Medical, produsenten av hjertestarteren.

Hun understreker at folk ikke må kvie seg for å bruke apparatet og at det nesten ikke går an å gjøre feil. Det kan også være avgjørende at noen starter gjenopplivningsforsøk med brystkompresjoner og munn-til-munn-innblåsninger mens noen henter hjertestarteren.

Les også: Vi er best på førstehjelp

Kilde: Newswire