Hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon.  Foto: Colourbox
Hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon. Foto: ColourboxVis mer

Vi vil ikke gi bort organene

Ventelistene har stangnert.

2007 var et rekordår for organdonasjoner. 2008 begynte bra, men litt over midtveis har antall donasjoner stagnert.

- Flere potensielle donorer blir meldt inn, men flere sier nei til donasjon. Er det fordi vi ikke har snakket om vår holdning til organdonasjon med de som står oss nær, spør stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

Les også: Flere skal få nye organer

Den nye statistikken viser nemlig at hver tredje pårørende til potensielle organdonatorer sier nei til donasjon. Ikke siden 2002 (da avslagsprosenten var 41) har færre pårørende sagt nei til organdonasjon.

Ved utgangen av desember i år hadde 34 prosent av de pårørende sagt nei til organdonasjon i forbindelse en mulig donorsituasjon. Til sammenligning var avslagsprosenten på samme tid i fjor bare 21 prosent.

Under Donasjonsdagen som var 18.oktober, forsøkte Stiftelsen Organdonasjon å synliggjøre problemstillingen. De mener at de negative tilbakemeldingene blant annet skyldes mindre presseomtale.

Les også: Melder ikke sykehustabber

- I 2008 har det vært færre oppslag i norske medier om organdonasjon enn i fjor. Vår erfaring er at det trengs jevnlige påminnelser om temaet organdonasjon for å holde oppe bevisstheten i folket, mener stiftelsen.

Per 30. september i år sto 257 pasienter på venteliste for transplantasjon, mens antallet på samme tid i fjor var 249.