<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Vi kjøper mer frukt og grønt

Omsetningen av frukt og grønnsaker øker, men myndighetene skulle gjerne sett at økningen var større.

Publisert
Sist oppdatert

Siden 1999 har grønnsakforbruket økt fra ca 60 til 64 kg og fruktforbruket fra ca 69 til 86 kilo per innbygger per år. Det viser rapporten ”Utviklingen i norsk kosthold 2007”, fra Sosial- og helsedirektoratet.

- Det er positivt at forbruket av både frukt og grønnsaker øker, men det hadde vært ønskelig med en større og raskere økning i grønnsakforbruket, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Sosial- og helsedirektoratet til Matportalen.no.

Samtidig har sukkerforbruket til den norske gjennomsnittspersonen gått ned med 43 til 35 kilo per år siden 2000, men det er ”fortsatt høyt, særlig blant barn”, påpeker Klepp.

Masse kjøtt
Rapporten viser også at hver person i Norge årlig spiser 71 kg kjøtt. Forbruket er på samme nivå som i fjor, som da var det høyeste registrerte noen gang. De siste tjue årene har forbruket økt med 18 kg.

- De største ernæringspolitiske utfordringene i tiden fremover er å øke inntaket av frukt og grønnsaker og redusere inntaket av mettet fett og salt i befolkningen, samt å redusere inntaket av sukker hos barn og unge. Sammen med økt fysisk aktivitet vil slike kostforandringer redusere forekomsten av overvekt, kreft, hjerteinfarkt og diabetes type 2, sier Klepp.

Han understreker at det er en meget stor utfordring å utjevne forskjeller i kostholdsvaner som fører til sosiale helseforskjeller i befolkningen.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer