Uvitende om eget kolesterolnivå

8 av 10 Oslo-borgere vet ikke hvor høyt kolesterolnivå de har. Det kan føre til at et høyt antall unge vil dø av hjerte- og karsykdom.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en ny undersøkelse NorStat har utført på vegne av Mills er 85 prosent av respondentene i Oslo uvitende om eget kolesterolnivå. 80 prosent vet heller ikke hva helsemyndighetenes anbefalte kolesterolnivå er.

Samtidig sier 83 prosent at det ”i stor grad” er viktig å ha et normalt kolesterolnivå for opprettholde en god allmenhelsetilstand.

Les også: Plantefett reduserer kolesterolet

Kolesterolverdien merkes ikke
– Uten blodprøve kan vi ikke finne dem som har høy risiko. Kolesterolverdien kan ikke merkes. Og friske folk oppsøker sjelden lege. Situasjonen er derfor at et høyt antall unge personer hvert år vil dø av hjerte- og karsykdom selv om en enkel, billig og rutinemessig blodprøve og en helt vanlig legeundersøkelse hos fastlege kan redde mange liv, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet, som også i et debattinnlegg i Aftenposten tidligere i august tok til orde for dette.

- 430 personer mellom 25 og 55 år døde av hjerte- og karsykdom i Norge i 2004. Til sammenligning døde 173 personer under 45 år i trafikken samme år, sier Retterstø

Visste du at stress øker kolesterolet?

Enkelt å halvere risikoen
– Gjennomsnittlig kolesterolnivå i Norge er 5,8 millimol per liter (/mmol/l). Helsemyndighetene anbefaler at nivået vårt ikke bør overstige 5 mmol/l, sier ernæringsfysiolog PhD Linda Granlund i Mills.

– Kostholdet har mye å si for kolesterolet vårt. De med et alvorlig forhøyet kolesterolnivå må selvsagt få behandling av lege i tillegg til å ha fokus på et hjertevennlig kosthold. Men for den store majoritet kan faktisk et mer hjertevennlig kosthold også bidra til å redusere risikoen for hjerte og karsykdommer betydelig. Selv 10 prosents reduksjon i kolesterolnivået halverer sannsynligheten for å bli rammet av hjerteinfarkt, sier Granlund.

Akkurat dèt visste kun 16 prosent av respondentene i Oslo.

Mer bevisst kosthold
Ifølge undersøkelsen, hvor 250 respondenter fra Oslo deltok, har 7 av 10 Oslo-borgere de siste tre årene ”i stor grad” blitt mer bevisst på at maten de spiser kan ha en uheldig innvirkning på deres fremtidige helsetilstand.

9 av 10 mener “i stor grad” at kostholdet kan bidra til å redusere kolesterolnivået. Hver tredje respondent oppgir at de i løpet av det kommende året ”i stor grad” vil forebygge et forhøyet kolesterolnivå ved å bli mer bevisst på maten de spiser.

Kostholdet viktig kolesterol-regulator
Ifølge Granlund har etterspørselen etter deres kolesterolvennlige produkter økt.

- Det viser med all tydelighet at det blir stadig flere bevisste forbrukere som velger sunne og forebyggende hverdagsmatvarer. Det synes vi er hyggelig også i et folkehelseperspektiv, sier Granlund.

Bare i fjor økte omsetningen av denne produktserien med over 60 prosent sammenlignet med 2005.

Les mer: Lavere kolesterol med naturmiddel

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!