Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Trening mot psykiske plager

18 år gamle gutter som var fysisk aktive da de var 15, har færre psykiske plager enn de som var innaktive i femtenårsalderen.

Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Regionssenteret for barn og unges psykiske helse.

De fant ikke den samme forskjellen hos jenter.

I studien har ekspertene undersøkt sammenhengen mellom fysisk aktivitet hos 10. klassinger (15-16 år) og deres psykiske helse tre år senere.

- Tre år etter første undersøkelse fant vi færre gutter med symptomer på emosjonelle plager og problemer i vennerelasjoner i takt med økende antall rapporterte timer brukt til fysisk aktivitet per uke ved 15-års alder, sier ansvarlig for studien, Åse Sagatun, som er ansatt ved Regionsenter for Barn og Unges Psykiske helse, Helseregion Øst og Sør, men også tilknyttet Folkehelseinstituttet, ifølge nettsidene til instituttet.

Les også: Jogging gir bedre humør-kjemi

Dette viser resultatene:

 • Fysisk aktive 15-årige gutter rapporterer om færre symptomer på psykiske plager tre år senere enn gutter som var inaktive ved 15 års alder
 • Blant jenter fant man ikke den samme sammenhengen som blant gutter.
 • Sagatun mener årsaken til at denne sammenhengen ikke vises for jenter kan skyldes flere forhold.

  - Kanskje kan det skyldes at gutter og jenter driver med ulike aktiviteter og har et ulikt aktivitetsnivå i perioden vi har fulgt dem, sier hun.

  Den nye studien er en av få studier som ser på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse hos de samme ungdommene over tid.

  Mer forskning må til
  Sagatun mener imidlertid at man på bakgrunn av studien ikke kan si om trening beskytter mot psykiske plager, men mener resultatene oppmuntrer til videre forskning rundt fysisk aktivitet som mulig beskyttende faktor mot psykiske helseplager hos ungdom.

  Basisundersøkelsen, Folkehelseinstituttets undersøkelse UNGHUBRO, ble gjennomført på skoler i Oslo i 2000-2001. Oppfølgingsundersøkelsen, Ungdom 2004, ble gjennomført delvis på skolen og delvis via post. Totalt deltok nær 2 500 gutter og jenter på begge tidspunkt.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer