Tran ga skjøre bein

Tran ga skjøre bein

Forskerne tror det nesten ikke selv: Tran gir dårligere beinmasse og større fare for beinbrudd.

Publisert
Sist oppdatert

De hadde forventet å bevise trans positive virkning på beinmasse og beinskjørhet. I stedet viser et ferskt NTNU-studie motsatt effekt: Inntak av tran svekker beinmassen.

- Dette er et mytesprengende funn. De som tok tran daglig i oppveksten har mer enn dobbelt så stor fare for å utvikle osteoporose, beinskjørhet, enn de som ikke tok tran, sier førsteamanuensis ved NTNU og lege Siri Forsmo til adressa. Hun mener funnet er paradoksalt, fordi man i mange år har anbefalt tran for en god beinhelse.

- Jeg ble veldig overrasket. Vi har jo trodd at tran var så sunt, sier Forsmo

Forklaringen antas å ligge i det høye innholdet av A-vitamin i tran produsert før 2001. Selv om tran inneholder D-vitamin, som er gunstig for oppbygningen av beinstrukturen, ser det ut til at dét ikke hjelper.

- D-vitaminet hjelper kroppen å ta opp kalsium som er viktig for styrking av skjelettet. Men vi antar at for mye A-vitamin konkurrerer ut D-vitaminet slik at det ikke virker som det skal, sier Forsmo som understreker at det er mye man ikke vet om årsakssammenhengene.

Tran ikke sunt likevel?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer