Tallerkenstørrelsen vokser i USA

Porsjonene er fire ganger så store som våre.

Som følge av større tallerkner, øker porsjonene og dermed livvidden, hos amerikanerne.  Foto: colourbox.com
Som følge av større tallerkner, øker porsjonene og dermed livvidden, hos amerikanerne. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De amerikanske tallerknene blir stadig større, og fylles opp med monsterporsjoner. Det melder den svenske Expressens medarbeider Anna Ottosson, som nylig har deltatt på en av verdens største helsekongresser i Chicago, USA.

Tusenvis av kostholdseksperter var til stede, og diskuterte hvordan man kan angripe det det økende problemet med usunt kosthold og overvekt.

Les også: Du blir feit av å sluke maten

- Det jobbes intenst med å bevisstgjøre amerikanerne på hvor mange kalorier forskjellige matsorter og porsjoner inneholder, forteller Ottosson til den svenske avisen.

Ulike programmer er laget for å hjelpe folk med å regne ut hvilken kalorimengde som er riktig for hver enkelt. Samtidig rettes det full fokus på å velge fullkornsprodukter, Omega 3, sunt fett og mat med antioksidanter. Store amerikanske byer forsøker å gå foran med et godt eksempel, for eksempel New York, som har bannlyst transfett på alle sine restauranter.

Ifølge Ottosson er det ikke rart at amerikanerne sliter med ekstrem overvekt. Porsjonene deres er nemlig opptil fire ganger så store som det de er i Skandinavia. Middagstallerknene har økt med fem centimeter i løpet av de siste årene, og følgelig spiser folk større porsjoner.

Les også: Her er bestikket som kan slanke deg

- Alt er virkelig mye større i USA. Kaffe latte koppene tar en halv liter og en "liten" pose nøtter er enorm, sett med skandinaviske øyne, sier hun.

Men ferske undersøkelser viser at bevisstheten rundt kosthold er i ferd med å spre seg. Seks av ti amerikanere sier at de er opptatt av at maten skal være sunn. Samtidig ser man en betydelig økning i konsumet av fullkorn, frukt og fisk, særlig blant unge mennesker.