Syv med salmonella

I løpet av den siste måneden har Folkehelseinstituttet mottatt prøver fra syv pasienter der bakterien Salmonella Weltevreden er påvist.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasientene er voksne fra flere kommuner, hovedsakelig på Østlandet.

- Dette er en sjelden salmonellavariant i Norge som det vanligvis meldes få tilfeller av hvert år. Opphopning av tilfeller den siste tiden defineres nå som et nasjonalt utbrudd som trolig skyldes smitte fra næringsmidler, melder Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Ifølge instituttet er det for tidlig å si noe om årsaken til utbruddet. Men de vil, sammen med Mattilsynet, sette i gang en bred etterforskning av utbruddet der alle muligheter holdes åpne. Internasjonale nettverk vil også bistå i arbeidet.

Oppklaringstiden kan ta tid, ifølge instituttet, og minner om at mange slike sykdomsutbrudd ikke oppklares.

Færre med salmonella

Sjelden variant
Totalt finnes det over 2.500 forskjellige typer salmonellabakterier. Varianten det er snakk om nå, Salmonella Weltevreden, er meget sjelden i Norge. De siste tiårene er det kun meldt noen få tilfeller av innenlandssmitte. Av de syv personene som nå har fått påvist bakterien, er det bekreftet at seks er smittet innenlands.

- Symptomene ved Salmonella Weltevreden infeksjon er som for andre salmonellainfeksjoner, varianten er ikke forbundet med spesielt alvorlig sykdom. Inkubasjonstiden for salmonellasmitte er 6-72 timer, vanligvis ca. 48 timer, melder Folkehelseinstituttet.

Typiske symptomer er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og evt. Feber. Diareen kan også i sjeldne tilfeller være langvarig og alvorlig.

Mange salmonellainfeksjoner forløper imidlertid uten symptomer.

Smitten overføres vanligvis gjennom forurenset (kontaminert) mat eller matprodukter, mest vanlig er kjøttprodukter. Smitte fra kylling var årsaken til et stort utbrudd blant turister i Hellas i 2002. Smitten kan også overføres fra mennesker og dyr. Smitte fra smågnagere via drikkevann fra forurenset overflatevann eller usikrede brønner er mulig, ifølge Pasienthåndboka.

Slik unngår du matforgiftning