Sunne feiringer i barnehagen

Det er alltid noe som skal feires i en barnehage. Slik gjøres det på en sunnere måte.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mye snakk om at barn får i seg for mye søtt og usunt i barnehagen. Hvis man skal feire bursdagen til alle barna, blir det raskt en del kakestykker gjennom året. Og i tillegg så koser man seg kanskje litt ekstra på fredager og ved andre markeringer.

Kostholdsundersøkelser viser at mange barn får i seg for mye sukker og metter fett, ifølge Matportalen. Dermed har barnehagen mange slags ansvar for barna, der kosthold og helse er att av dem.

Nå er Matportalen ute med noen tips til både foreldre og ansatte om hvordan man kan feire uten å bruke mye sukker og fett i maten.

De presiserer imidlertid at den søte og fete maten ikke skal være forbudt. Blir den derimot servert både hjemme, borte og i barnehagen, ofte flere ganger i uken, kan det bli et problem for mange barn.

Vet du at du spiser usynlig sukker?

Her er noen tips til sunnere feiringer uten kaker og saft:

  • Ta med en frukt- eller bærkurv når barnet har bursdag, istedenfor sjokoladekake.
  • Barnehagen bør skaffe seg en blender til å lage smoothies. Smoothies som er basert på frisk frukt, bær og eventuelt litt yoghurt naturell, er et fargerikt og godt alternativ til søte og mektige kaker.
  • La bursdagsbarnet selv få bestemme menyen på bursdagen sin. Barnehagen kan for eksempel la barnet få velge mellom tre forskjellige menyer.
  • Velg ut et knippe markeringer og arrangementer i løpet av barnehageåret hvor dere ønsker å skeie ut litt ekstra med kake og søt drikke.
  • Lag rundstykker i barnehagen når noen har bursdag, og la bursdagsbarnet få være med på bakingen. Foreldre kan ta med litt pålegg, så feires dagen med ”smøre- på- selv-fest” og ferske rundstykker.
  • Slik feirer du med frukt!


    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!