<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

- Storbyluft like ille som stråling

Den skremmende studien stammer fra et land nærmere enn du tror.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nemlig luften over den sterkt trafikkerte Tagensvej i den danske hovedstaden København som er i fokus. Luften der skadet forsøkspersonenes DNA like mye som radioaktiv stråling, skriver Politiken.

Les også: Skitten luft kan gi infarkt:

Da de begynte eksperimentet på Panum Instituttet over den sterkt trafikkerte Tagensvej var alle de 29 forsøkspersonene unge, sunne ikke-røykere.

Det var de heldigvis også da eksperimentet var over. Men underveis hadde de fått skader på DNA-et i et omfang som svarer til en solid omgang røntgenstråler eller eksponering for radioaktivitet. Dette utelukkende ved å ha pustet inn luft gjennom vinduet.

Forskerne er 100 prosent sikre på at DNA-skadene skyldes de partiklene som finnes i storbyluften, ifølge avisen.

Kreftfremkallende stoff

Skader på DNA-trådene, også kalt arvematerialet, kan føre til kreft når celler med ødelagt koding deler seg. Tilsvarende skader kan føre til hjertekar- og lungesykdom.

Les også: Miljøtrusler mot unge:

Skadene på DNA-trådene hos forsøkspersonene etter et døgns eksponering for københavnerluften kan ikke fremskrives for å se om de rent faktisk ville ha utviklet kreft, hvis de var blitt sittende lenge nok.

- Det vi kan vise er at det er stoffer som gir de samme effektene som kjente kreftfremkallende stoffer gjør, sier professor i miljømedisin ved Københavns Universitet, Steffen Loft.

Undersøkelsen, som er ledet av Kræftens Bekæmpelse og Københavns Universitet (KU) er nylig publisert i det amerikanske tidsskriftet Environmental Health Perspectives.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer