Staten tar telefonselskapet - uten å betale

VENEZUELA: Regjeringen tar over eierskapet i NetCom. Kjøpssum og innbetalingsdato fastsettes av regjeringen. Omtrent dette skjer i Venezuela.

Caracas (NTB-Reuters): Den venezuelanske staten har nå tatt over telefonselskapet CANTV uten at de private eierne får betaling på forhånd. Dette opplyste president Hugo Chávez søndag.

Selskapet er den viktigste telefonoperatøren i landet og er delvis eid at det amerikanske teleselskapet Verizon.

Chavez varslet tidligere i måneden at staten vil ta kontroll over CANTV som ledd i den sosialistiske revolusjonen i landet.

Regjeringen har lovet å gi erstatning til selskapets investorer, men har ikke laget et tidsskjema eller forklart hvordan verdien av selskapet skal fastslås.

Chavez vil at telefonselskapet straks får et nytt styre.

- Ring sjefene i CANTV, og la oss utnevne et styre nå! sa Chavez til teleminister Jesse Chacon på sin ukentlige TV-opptreden søndag.

- Må jeg betale dem først? Er du gal! Jeg betaler dem ingenting først. Jeg betaler når loven sier at jeg må og på en måte som staten bestemmer, sa Chavez før han tilføyde at CANTV ble gitt bort i 1991, da det tidligere statseide selskapet ble privatisert.

- Så jeg vil ikke høre historier om hvordan jeg må betale så og så mye, til en internasjonal pris, nei, nei, nei! CANTV ble gitt bort, gjentok Chavez.

President Hugo Chavez drømmer som statsmannen, Simòn Bolìvar (1783-1830) om en forent Sør-Amerika.

Caracas

Foto: Stian Mong Foto: Stian Mong
Caracas

Foto: Stian Mong Foto: Stian Mong Vis mer


Fakta Venezuela

Venezuela ligger i Sør-Amerika og grenser til Colombia, Brasil og Guyana. Rundt 80 prosent av befolkningen lever ifølge myndighetene i Venezuela og Latin-Amerika-gruppene i Norge under fattigdomsgrensen. Likevel har en liten gruppe mennesker milliarder av dollar plassert i utenlandske banker. Hugo Chávez har vært til stede i politikk i Venezuela i halvannet decennium og har mildt sagt vært omstridt. Likevel har det de siste årene blitt iverksatt en rekke sosiale prosjekter. I januar, 2005 har 15 millioner venezuelanere som tidligere ikke hadde tilgang til helsetjenester fått dette gjennom prosjektet Barrio Adentro hvor 20.000 cubanske leger deltar (Cuba får olje som motytelse). 1,3 millioner mennesker har lært å lese i løpet av 2004 og her satses også på sosial boligbygging.

Antall innbyggere:26,7 millioner
Bruttonasjonalprodukt per innbygger: 4.020 dollar (Norge: 37.700 dollar)
Eksporterer/produserer: Olje, jernmalm. Produserer også gull diamanter, bauxitt, mangan og tinn. 16 prosent av befolkningen er sysselsatt i jourdbruket.

Kilder: Encyclopædia Britannica, Latin-Amerika gruppene

AKTUELT