Start dagen med en grovis

Vil du imponere sjefen eller vinne quiz-en på pub-en? Da bør du gå for det skikkelig grove.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Starter du dagen med ei skive loff eller to? Og vil du i tillegg imponere sjefen eller kollegaen din? Da bør du revurdere brødvalget ditt, skal vi tro en svensk doktorgradsstipendiat.

Ta det med ro, hun er ikke en ny i rekka av forskere som vil bannlyse brødet. Hun mener imidlertid du gjør best i å velge riktig brød:

- Det skal være så mye helkorn som mulig i brødet. Det funker også å klippe i stykker kornet, men det skal ikke være mel. Da blir ikke effekten den samme, sier Anne Nilsson ved Lunds tekniska högskola til Aftonbladet.se.

Nordmenn spiser mest brød i Europa. Les mer her:

Spiser du feil brød, kan du i alle fall se langt den store gevinsten i Vil du bli millionær.

Dummere av lyst brød
- På våre mentale tester viste det seg at forsøksgruppen som spiste mye helt korn til frokost, presterte bedre 1,5-3 timer etter måltidet, mens de som hadde spist lyst brød, gjorde det dårligere, forteller hun.

Kornets fremste effekt er at det holder blodsukkeret i sjakk hele dagen. Forsøkspersoner som spiste mye hele korn til frokost, holdt blodsukkeret på et jevnt nivå hele dagen, ifølge Aftonbladet.

- Vi prøvde også å bruke rug i brødet. Det senker også blodsukkernivået, men har ikke helt de samme positive effektene som korn, sier Nilsson.

Slik spiser du riktig frokost: