Stadig flere blir paranoide

- Galskap er menneskelig, sier ekspert.

Flere undersøkelser viser at stadig flere sliter med paranoia.   Foto: Colourbox
Flere undersøkelser viser at stadig flere sliter med paranoia. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske psykologen Daniel Freeman er én av fire londonere jevnlig plaget av paranoide tanker. Det melder avisa The Sydney Morning Herald.

Freeman er ekspert på paranoia og har nylig skrevet en bok om emnet.

Flere blir paranoide

Ifølge eksperter er det et vidt spekter av ulike former for paranoia. Det kan være alt fra vrangforestillinger som kan lede schizofrene til voldelige handlinger, til den irrasjonelle frykten som mange av oss opplever daglig.

– Vi har begynt å oppdage at galskap er menneskelig, og vi må studere normale mennesker for å forstå det, sier Jim van Os, professor i psykiatri ved universitetet i Maastricht i Nederland, til avisa. Han er ikke tilknyttet Freemans studie.

Ifølge wikipedia er paranoia en forstyrret tankegang hvor oppfattelsen av omgivelsene ikke samsvarer med realitetene. En paranoid person tolker gjerne tilfeldige og ofte uvesentlige hendelser i sin omverden inn i en opplevd sammenheng, noe som kan føre til feilslutninger om egen persons betydning eller andres hensikter

Undersøkelser av flere tusen mennesker i Storbritannia, USA og andre steder viser at utbredelsen av paranoia sakte øker.

Paranoid i menneskemengder

En britisk studie av 8.500 personer viste at 21 prosent hadde opplevd å føle seg forfulgt av andre. I en annen studie, fra New York, mente 11 prosent av de 1.000 spurte, at andre mennesker spionerte på dem eller fulgte etter dem.

Dennis Combs, professor ved avdeling for psykologi ved universitetet i Texas, har studert paranoia i mer enn ti år. Da han først startet studiene konkluderte han med at om lag fem prosent av dem han spurte, hadde hatt paranoide tanker.
– I løpet av de siste årene har antallet blitt tredoblet, til 15 prosent, sier Combs.

Etter et lite eksperiment i London konkluderte Daniel Freeman med at en firedel av dem som reiser med undergrunnsbanen i den britiske hovedstaden, har tanker som kan kategoriseres som paranoia. Eksperimentet ble utført på 200 tilfeldige passasjerer (de som hadde eller hadde hatt psykiske lidelser ble ekskludert) som tok en virtuell reise med undergrunnsbanen.
Freeman registrerte så reaksjonene deres i møtet med de dataanimerte menneskene som var programmert til å opptre helt nøytralt.

Ikke alle trenger hjelp

Resultatene av eksperimentet viste at mer enn 40 prosent av deltakerne hadde paranoide tanker. Enkelte ble skremt av de dataanimerte menneskene, og hevdet at de enten var aggressive, kom med provoserende og merkelige bevegelser, eller prøvde å starte en slåsskamp.

Ekspertene påpeker at ikke alle som har paranoide tanker trenger profesjonell hjelp. Det avhenger av hvor forstyrrende disse tankene er, og hvordan de påvirker livet ditt.