Sprengt i lufta av dospray

Dennis (13) sprengte seg i lufta med dospray.

Dennis fikk alvorlige brannskader på hender, bein og ansikt. Foto: Colourbox/Montasje
Dennis fikk alvorlige brannskader på hender, bein og ansikt. Foto: Colourbox/Montasje Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten måtte på do da han kom hjem fra skolen. Fordi det luktet ille på toalettet, sprayet han rommet med duftspray for å kvele den verste eimen.

- Jeg sprayet skikkelig grundig, og tenkte ikke mer over det, forteller gutten til den tyske avisen Bild.

Da gutten senere fant ut at han skulle leke med en lighter som han fant liggende på badet, gikk det ille: Første gnist fra lighteren utløste store stikkflammer, og eksplosjonen ødela hele baderommet.

I tillegg fikk Dennis store brannskader på hender, ansikt og beina - fordi buksa fremdeles hang rundt anklene, skriver Bild.

Politi og brannvesen har forklart familien at det var duftsprayen som utløste eksplosjonen, og som gjorde at gutten fikk så alvorlige skader.

- Dersom det er slik, så bør man forby slike sprayer, sier guttens far til Bild.

Duftsprayene er merket med advarsel om at man ikke må spraye i åpen ild.

Flere uhell med dospray

I september døde en svensk 14-åring etter å ha sniffet Glade-spray. I Sverige driver man aktivt informasjonsarbeide rettet mot ungdom om farene ved dette, i regi av Kemisk-Tekniska Leverantörförbund (KTF). KTF er en interesseorganisasjon for produsenter av hygieniske artikler som duftspray av den typen som førte til dødsfallet i Sverige, skriver Adresseavisen.

Det er drivgassene som propan og butan som gir misbrukerne den rusen de søker. Disse gassene finnes også i gasslightere og propanapparater. I Sverige har det vært flere dødsfall etter sniffing av gass.

I oktober skrev også Aftenposten om at ungdom i Trondheim ruser seg på dospray. Politiet advarer mot den uhyre farlige praksisen, og sier at det kan føre til både åndedretts- og hjertestans.