Spår kraftig influensavirus

Årets influensasesong kan bli betydelig tøffere enn vanlig, spår svenske eksperter.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du allerede hatt din runde med kaldsvette, feber og ømme muskler? Hvis ikke bør du kanskje forberede deg på et ekstra hardt angrep i år, ifølge svenske Dagens Medisin.

- Den risikoen finnes. Vi kan konstatere at influensaen har vært ganske intensiv på den sørlige halvkule. Det er rapporter fra Australia om at ganske mange har blitt veldig syke der, sier Maria Brytting, sjefsmikrobiolog ved det svenske smitteverninstituttet SMI.

Siden smitten følger årstidene og vandrer fra sør til nord kan det bety at betydelig flere av oss nordboere blir kraftig rammet i år.

Les også: Influensastopp med spray:

Ligner fjorårets influensa
I Sverige har allerede de første tilfellene av influensaen slått til. Det kan imidlertid ta noen uker før vi ser omfanget av årets influensa.

- Ettersom årets influensastammer ligner dem som sirkulerte i fjor, er det lite overraskende at influensaen allerede har fått feste på den sørlige halvkule. Men det gjenstår å se hvordan det blir på den nordlige halvkule, sier Brytting.

I fjor ble det sendt ut rekordmange vaksiner i Norge. Årets influensavaksine er allerede på markedet.

- Vi merker nå etterspørsel etter influensavaksine. Hvis du skal være beskyttet mot influensa, er det viktig å ta vaksinen i god tid, sier fagrådgiver Åse Ertesvåg i Apotek 1, ifølge apotekets hjemmesider.

Eldre bør vaksineres
Folkehelseinstituttet anbefaler spesielt personer i risikogruppene å vaksinere seg mot influensa.

Dette gjelder eldre over 65 år, voksne og barn med alvorlige lungesykdommer og personer med kroniske hjerte- ogkarsykdommer eller nedsatt infeksjonsforsvar. Diabetikere oppfordres også til å vaksinere seg.

Slik takler du influensaen: