Søvn mot fedme

Søvn mot fedme

En god natts søvn kan forebygge fedme hos barn, ifølge amerikanske forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Er du redd for at barna dine skal bli overvektige, bør du sørge for at de får nok søvn., skriver Jyllands-Posten.

For hver ekstra time et barn i tredje klasse får sove, reduseres nemlig risikoen for å lide av fedme tre år senere med hele 40 prosent, ifølge amerikanske forskere.

- Jo mindre søvn barna fikk, desto sikrere var det at barna ble fete i sjette klasse - uansett hvilken vekt de hadde i tredje klasse, sier Dr. Julie Lumeng ved University of Michigan, som står bak studien.

Dette blir du feit av

Det magiske tallet
Ifølge forskerne er det magiske tallet ni timer og 45 minutters søvn. Og sover barna mer enn dette, øker muligheten for å unngå fedme desto mer.

Forskingen gir dermed foreldre nok en god grunn til å beordre tidlig sengetid, og unngå TV-er i barnerommet.

Årsaken til at nattesøvn ser ut til å forebygge fedme er ifølge forskerne at søvnmangel forstyrrer to hormoner som har betydning for appetittreguleringen. Det ene hormonet fremkaller sultfornemmelse og den andre metthet.

Søvnforskerne gjør imidlertid oppmerksom på at det må mer forskning til i forlengelse av de nye resultatene. De minner i tillegg om at foreldre ikke må tro at det er null risiko for overvekt selv om barnet sover i mange timer. For så enkelt er det ikke..

Les også om barn som sover bort ungdomstidenVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer