Søte lukter gir søte drømmer

Men hva skjer om partneren din lukter ille?

Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får.     Foto: Colourbox
Studie viser at lukten som kiler deg i nesa når du sover, påvirker hvilke drømmer du får. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du lei av dårlige drømmer, eller av å våkne opp med en dårlig følelse om morgenen? Kanskje bør du be partneren din om å pusse tennene bedre om kvelden. Ny forskning viser nemlig at lukter påvirker drømmene våre, ifølge New Scientist.

Kvinner har flest mareritt

Boris Stuck ved universitetssykehuset i Mannheim, har forsket på sammenhengen mellom lukter og drømmer. 15 frivillige har deltatt i drømmetesten, hvor de ble utsatt for enten den søte duften av roser, eller den vonde lukten av råtne egg.

Forskerne ventet til forsøkspersonene hadde gått inn i REM-søvn, som er den søvnfasen hvor vi drømmer mest, før de ble stimulert med duften av roser eller stanken av råtne egg. De fikk snuse inn luktene i 10 sekunder, før forskerne vekket dem opp igjen ett minutt seinere.

Dette betyr drømmene dine

Etterpå ble forsøkspersonene intervjuet om drømmene sine, og hva disse fikk dem til å føle. Alle som var blitt stimulert med rosedufter, rapporterte om positive drømmeopplevelser - mens de som hadde fått lukten av råtne egg i nesa, rapporterte om det motsatte.

Nå søker forskerteamet i Tyskland personer som sliter med mareritt, for å kunne undersøke hvorvidt søte lukter kan gjøre drømmene deres hyggeligere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!