- Sorte er dummere enn hvite

- Sorte er dummere enn hvite

Det er i alle fall budskapet til nobelsprisvinner James Watson, som nå får kraftig kritikk.

Publisert
Sist oppdatert

- All vår sosialpolitikk er basert på det faktum at deres intelligens er den samme som vår egen, til tross for at forskning sier til motsatte, sier den amerikanske vitenskapsmannen, ifølge Politiken.

Med denne kommentaren, der han trekker en sammenheng mellom rase og intelligens, har den tidligere mottakeren av Nobelsprisen og DNA-pioneren James Watson rystet den vitenskapelige verden.

Den 79-år gamle biologen presenterte synspunktene sine under et intervju med britiske The Sunday Times.

Her sa han blant annet at den politikken som vesten fører i forbindelse med Afrika, er basert på antagelser om at sorte er like kloke som hvite. Han hevder undersøkelser viser det motsatte

Få fart på hjernen

Homofili grunn til abort
Med dette gjenåpner James en eksplosiv debatt som kom da den kontroversielle boken ”The Bell Curve” ble utgitt i 1994. Den handler blant annet om forskjeller i intelligens mellom ulike raser. Den gangen ble boken kalt ”vitenskapelig rasisme” og disse beskyldningene er nå noe Watson også må forholde seg til.

- Det er trist å se at en vitenskapsmann kommer med en så ubegrunnet, uvitenskapelig og ekstremt støtende kommentar. Jeg er sikker på at det vitenskapelige miljøet i hele verden vil ta avstand fra noe som viser seg å være hans egne personlige fordommer, sier formann i den britiske innenrikskomiteen Keith Vaz, til Politiken.

Men dette er ikke første gang Watson kommer med slike kontroversielle uttalelser. I 1997 uttalte han for eksempel at kvinner burde ha rett til abort hvis det kunne bevises at deres ufødte barn ville bli homoseksuell.

Men nå mener andre at Watson har overgått seg selv.

- Det her er Watson fra sin mest skandaløse side. Han har sagt liknende ting om kvinner før, men vi har aldri hørt han bevege seg inn i den rasistiske sfæren, sier professorer som har uttalt seg om saken.

Ifølge The Independent nekter Watson å kommentere sine uttalelser.

Visste du at dataen gjør deg dum?Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer