Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk

Uavhengig studie bekrefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil har bare to av seks studier kunnet bevise at snusing fører til høyere blodtrykk. Den nyeste studien, utført av forskere ved Umeå-universitetet i Sverige, tyder atter en gang at snus ikke er farlig for hjerte og blodtrykk.

Studiet er basert på en befolkningsundersøkelse av 4305 menn i alderen 25 til 74 år. Og det som er så spesielt med dette studiet er at det har basert seg på menn som aldri tidligere har røyket, både snusere og ikke-snusere. Slik kan forskerne utelukke at tidligere røykning kan forårsake en forfalsket effekt.

- Nå har vi fått fram den uforfalskede effekten av snusen. Studien viser at vi ikke trenger uroe snuserne med at snusen vil gi problemer med høyt blodtrykk, sier forsker og overlege Mads Eliasson ved Sunderby Sykehus, til svenske Expressen.

Les også: Snusen blir dyrere

Røykeslutt ved hjelp av snus

Det samme studiet har også vist at snusbruk ikke øker sjansene for hjerteinfarkt, slag og diabetes.

Og forskerne understreker at studiet ikke er sponset av tobakksindustrien.

- Som lege er jeg for et tobakksfritt samfunn. Men hvis en pasient, som er rammet av hjerteinfarkt eller slag, ikke klarer å slutte å røyke på annen måte, er det klart jeg mener at man kan prøve med snus, sier Elisasson til Expressen.

Skulle bare slutte med snus... Så etset tennene opp

- Snusforbud i Bodø vil skade røykeslutt

Fra 2010 har Bodø kommune, som første arbeidsgiver i Norge, vedtatt å forby arbeidstakerne å nyte tobakk i løpet av arbeidstiden. Dette gjelder først og fremst røyk og snus, og tiltaket er en del av kommunens helsefremmende arbeid.

Det er derimot uenighet om hvorvidt snus bør innlemmes i forbudet. Det er derfor nå bestemt at jurister må inn i bildet for å bestemme hvorvidt røyking og snusing kan sidestilles når det gjelder helsefare.

Røykepille mot snus - funker det?

Tobakksforsker Karl Erik Lund i Sirus gikk torsdag ut i Dagbladet og meldte sin skepsis til forslaget om å forby snus.

Han understreker at forskning viser at snus er 90 prosent mindre helsefarlig enn sigaretter, at det ikke rammer andre mennesker enn snuseren selv, og at produktet ofte er en viktig sluttemetode for de som vil slutte med sigaretter.

- Et snusforbud vil frarøve disse en overgang til et klart skadereduserende nikotinprodukt. I verste fall vil dette resultere i fortsatt røyking med en tilhørende 50 prosent dødsrisiko, framholder Lund. I likhet med legen fra Sverige.

Det nye studiet fra Sverige gir ytterligere bevis på at snus ikke kan sammenlignes med sigaretter når det kommer til helsefare.

Prøv ingefær mot snus-suget

Kilder: Dagbladet.no, AN.no, Dinside.no