Selvslukkende sigaretter

EU-landene skal nå stemme over et forslag om at alle sigaretter skal være selvslukkende. Hvis forslaget blir vedtatt, vil Norge som EØS-land få tilsvarende lover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi applauderer dette forslaget, og jobber for at det skal vedtas. Det er ingen tvil om at slike sigaretter redder liv, sier Kari Jensen, avdelingsleder for forebyggende samfunnsoppgaver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Vårt Land.

Selvslukkende sigaretter lages slik at de slukker dersom man ikke tar et drag cirka hvert femte sekund. Dette gjør sigarettene mindre brannfarlige enn vanlige sigaretter.

Les også: 290.000 arbeidsdager opp i røyk

I Canada og flere delstater i USA er det vedtatt påbud om at alle sigaretter skal være selvslukkende. I New York har dødsfall i branner forårsaket av røyking gått ned siden loven trådte i kraft.

I fjor døde 64 personer i branner i Norge. Sju av disse døde i branner forårsaket av røyking.

Gunnar Wold, avdelingsleder i produkter og forbrukertjenester i DSB, sier det vil ta mellom tre og fem år før nye EU-lover trer i kraft. Han mener tobakksindustrien dermed får nok tid til å omstille seg dersom forslaget blir vedtatt.

Morgenrøyken avgjør

Men ifølge avisen Observer frykter tobakksindustrien at produksjon av slike sigaretter blir for dyrt.

Informasjonsdirektør Jan Robert Kvam i JL Tiedemanns Tobaksfabrik vil ikke kommentere EU-forslaget.

15 gode grunner til å stumpe røyken

(©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!