Transfett utgjør ikke lenger et helseproblem i Norge, ifølge Sosial- og helsedirektoratet. Illustrasjsonsfoto: colourbox.com
Transfett utgjør ikke lenger et helseproblem i Norge, ifølge Sosial- og helsedirektoratet. Illustrasjsonsfoto: colourbox.com Vis mer

Schwarzenegger forbyr transfett

Vil gjøre California sunnere.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi tar i dag et stort skritt mot en sunnere fremtid i California, uttaler guvernør Arnold Schwarznegger i en pressemelding, ifølge svenske Expressen.

Dermed er California den første delstaten i USA som forbyr industrielt framstilt transfett. Byen New York innførte forbudet allerede i 2006.

Forbudet har imidlertid møtt sterke protester fra Restaurantforeningen i California, som mener at begrensninger i bruk av transfett bør reguleres nasjonalt og ikke av enkeltstater.

Transfettsyrer er en særlig helseskadelig fettype som finnes naturlig i små mengder i blant annet kjøtt- og meieriprodukter. Men i størst grad finnes de i industrielt framstilt mat som kjeks, pommes frites, kaker og bakervarer.

Mindre transfett blant nordmenn

Industrielt framstilt transfett inneholder manipulerte fettsyrer som hever kolesterolnivået, og øker dermed risikoen for hjertesykdommer.

En dansk rapport slo i 2003 fast at en bestemt mengde transfett kan medføre større risiko for hjertesykdom enn en tilsvarende mengde mettede fettsyrer. På bakgrunn av denne fikk de fleste fettblandinger i Norge redusert innholdet av transfett til under to gram per 100 gram, som er anbefalt av EU.

Ifølge tall fra Grete Roede AS viser nyere beregninger av nordmenns inntak av transfett at det utgjør mindre enn én prosent av energiinntaket, som er i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer