At passiv røyking ikke er bra er godt dokumentert. Nå mener forskere at barn som blir utsatt for passiv røyking kan utvikle symptomer på nikotinavhengighet.  Foto: Colourbox
At passiv røyking ikke er bra er godt dokumentert. Nå mener forskere at barn som blir utsatt for passiv røyking kan utvikle symptomer på nikotinavhengighet. Foto: Colourbox Vis mer

Røyking i nærheten av barna

...kan gjøre dem nikotinavhengige.

Publisert
Sist oppdatert

Foreldre som røyker i nærheten av barna sine kan gjøre dem nikotinavhengige, selv om barna selv aldri rører en sigarett. Det melder Mail Online.

Forskerne spurte 1.800 skolebarn i alderen 10 til 12 om deres helse. Deriblant om de ble utsatt for passiv røyking, og om hadde symptomer på nikotinavhengighet.

Light-sigaretter nesten like ille

Fem prosent av barna som ble utsatt for passiv røyking viste symptomer som depresjon, søvnproblemer, angst og irritasjon, alt som følge av nikotinavhengighet.

- Vår studie konkluderte med at fem prosent av barna som var utsatt for passiv røyking i hjemmet hadde symptomer på nikotinavhengighet, sier forsker Dr Jennifer O’Loughlin fra University of Montreal.

Røyk kan skade hørselen

Amanda Sandford, i anti-røyke-organisasjonen "Action on Smoking and Health" synes resultatene er skremmende.

- Vi vet allerede at barn som er utsatt for foreldrenes tobakksrøyking har en økt risiko for å rammes av krybbedød, utvikle åndedrettssykdommer og øreinfeksjoner. Med denne studien kan man legge til nok en ting på listen over problemer forårsaket av passiv røyking, sier Sandford og legger til;

- Oppfordringen er klar: Voksne bør ikke røyke på innelukkede steder hvor barn er tilstede. Det være seg i hjemmet, i bilen eller andre steder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer