Røyken gir deg mat-kick

Røyker du? Det kan påvirke smakssansen din og hvilken mat du har lyst på.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som røyker, er nemlig mindre følsomme for søte smaker enn kvinner som aldri har røykt. Det betyr at de trenger høyere konsentrasjoner av sukker for å kjenne søtsmaken, ifølge forskere fra Monell Chemical Senses Center i USA.

- Røyking sløver ned følsomheten for søte smaker. Om denne reduserte følsomheten hjelper røykere å kontrollere vekten er et viktig spørsmål som ikke har vært tatt opp i denne studien, sier Marta Yanina Pepina og Julie A. Menella til Reuters Health.

Forskerne fant også at sigarettrøyking øker trangen til å spise bestemte matvarer, spesielt stivelsesrike karbohydrater, som ris, pasta og potet, og mat med mye fett. Jo sterkere lysten på sigaretter var, jo sterkere var lysten på denne typen mat.

Er du avhengig av sukker? Ta testen her:

Større søtbehov
- Røyking forandrer sanseverdenen vår. Studien vår føyer seg inn i den økende bevismengden på at følsomheten for både lukt og bitre og søte smaker minsker som en følge av røyking, sier forskerne bak studien.

Observasjonene stammer fra tester som er utført på to grupper kvinner. 27 av dem var røykere og av dem hadde 18 en familiehistorie med alkoholisme. Blant de 22 som aldri hadde røykt, hadde ni en familiehistorie med alkoholisme.

Resultatene viste også at kvinner med alkoholisme i familien hadde større søtbehov, uavhengig av om de røykte.

Forskerne tror genene kan være én av forklaringene på sammenhengen mellom alkohol og røyking og følsomheten for søtt.