Røyk kan gi tidlig overgangsalder

Røykere har 50 prosent høyere risiko enn ikke-røykere for å komme i overgangsalderen før de er 45 år.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en ny studie fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo som viser dette.
Tidlig overgangsalder er en risikofaktor for flere helseproblemer, blant annet hjerte- og karsykdommer og beinskjørhet.

Med undersøkelsen ville forskerne se på sammenhengen mellom tidlig overgangsalder og aktiv og passiv røyking. De undersøkte også om det var sammenheng mellom kaffe- og alkoholinntak og tidlig overgangsalder.

Røyking kan avsløre depresjon:

Ikke kaffe og alkohol
Forskerne fant ingen klar sammenheng mellom tidlig overgangsalder og passiv røyking, alkohol- og kaffeinntak. Men når det gjaldt aktiv røyking, gjorde de interessante funn.

Resultatene viser nemlig at røykere har over 50 prosent større risiko enn ikke-røykere for tidlig overgangsalder. Forskerne fant også at eks-røykere som hadde vært røykfrie i mer enn 10 år, hadde betydelig lavere risiko enn røykerne for tidlig menopause.
De kvinnene som røykte mest, hadde nesten dobbel så høy risiko for tidlig menopause som ikke-røykere hadde.

Les også: Ta kontroll i overgangsalderen:

Stoffer som motvirker østrogen
- Hvis det vi har funnet er uttrykk for et årsaksforhold, det vil si at røykingen i seg selv er årsak til tidlig menopause, ligger nok forklaringen i at tobakken inneholder stoffer som motvirker østrogen. Andre studier har vist at tobakk har anti-østrogen virkning, sier forsker Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinsituttet.

Analysene baserte seg på data fra helseundersøkelsen i Oslo i 2000-2001 (HUBRO) og omfattet 2123 postmenopausale kvinner født i 1940-41. Tidlig overgangsalder ble definert som overgangsalder før 45 år.

Kilde: www.fhi.no