Psykoterapi kan hjelpe hypokondere

Former for psykoterapi som kognitiv terapi, atferdsterapi og stressmestring kan redusere symptomene på hypokondri.

Publisert
Sist oppdatert

Det er konklusjonen fra det anerkjente forskningsinstituttet Cochrane-samarbeidet, som har gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur, skriver Kunnskapssenteret på nett.

Gjennomgangen viste at psykoterapi trolig gir mindre hypokondri. Men denne dokumentasjonen er av kun middels kvalitet, skriver Kunnskapssenteret. Det betyr at videre forskning kommer til å ha en viktig innflytelse på tilliten til resultatene.

Les også: Hjelp til den innbilt syke:

- Vanskelig å behandle
Hypokondri (helseangst) er en tilstand der man frykter at man lider av en udiagnostisert alvorlig sykdom. Helseangst er forbundet med mange unødvendige legebesøk og har tradisjonelt vært regnet som vanskelig å behandle.

Psykoterapi er en samlebetegnelse for strukturerte samtaler der formålet er å endre på tanker, oppfatninger, holdninger og atferd. I Norge har vi én ren hypokonderklinikk. Den finnes ved Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen.

Ellers består terapitilbudet i Norge i stor grad av behandling hos psykologer og psykiatere, skriver nettstedet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer