- Pollensesongen blir kraftig

Bjørka blomstrer tidlig i år, og det er dårlig nytt for allergikerne. Spesielt i Sør-Norge ventes det en kraftig spredning av pollen.

Colourbox.com/Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com
Colourbox.com/Illustrasjonfoto Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi forventer en kraftig pollensesong i år, spesielt på Sørlandet og Østlandet, sier seniorforsker Hallvard Ramfjord i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til NTB.

Onsdag ble sesongens første bjørkepollen registrert i Sør-Norge. Spredningen begynner på kysten hvor bjørka blomstrer først. Sørlandet og oppover Oslofjorden er de første områdene hvor bjørkepollen registreres. Siden fortsetter det oppover kysten. Nordover i landet er spredningen generelt mer beskjeden. Vekstsesongen for bjørk er mindre der.
20 prosent

NAAF anslår at rundt 20 prosent av befolkningen sliter med astma og allergier. Mesteparten av disse er utsatt for pollen. Bjørkepollen gir kraftigst utslag grunnet den store mengden.

– Uansett hvor man går, opplever man eksponering mot bjørk. Vi regner med at den første beskjedne blomstringen kommer i løpet av morgendagen og torsdag. Foreløpig er det ikke dramatisk, men hvis varmen forsetter vil den spre seg ganske fort, sier Ramfjord.
Dårlig vær kan derimot være redningen for dem med kraftig allergi. Nedbør renser luften og demper spredningen.