Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer

Overvekt gir guttebabyer

Lagt på deg mye under svangerskapet? Da kan du regne med at det er en liten gutt.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser i alle fall ny forskning fra Karolinska institutet i Sverige, i samarbeid med Harvard School of Public Health.

I den vestlige verden har det i de siste tiårene kommet flere gutter til verden enn jenter. Det har fått forskerne til å fundere over om det finnes noen biologiske faktorer som påvirker kjønnet til et barn.

Ekspertene har kommet fram til at kvinner som øker kroppsmasse-indeksen sin (BMI) fra begynnelsen av sitt første svangerskap og frem til begynnelsen av det andre, oftere får en gutt som nummer to.

- Studien vår viser at mors matinntak kan spille en rolle for hvilket kjønn barnet får, sier studieleder Eduardo Villamor ved Harvard School of Public Health, ifølge Expressen.

Les også: Advarer mot fedme hos gravide

Kjønn påvirkes ikke av andre faktorer
Studien tok utgangspunkt i et svensk fødselsregister som inkluderte rundt 221.000 gravide kvinner mellom 1992 og 2004.

Forskerne undersøkte kvinnenes forandringer i BMI mellom første og andre svangerskap. De oppdaget at en viss økning i BMI under det andre svangerskapet innebar at det var mer sannsynlig at hun fødte en sønn.

Tendensen var uberørt av andre faktorer som foreldrenes alder, kjønnet til det første barnet og om moren røykte under svangerskapet.

Forskerne advarer
Forskerne advarer imidlertid kvinner mot å gå opp i vekt med vilje for å påvirke kjønnet av det kommende barnet.

- Å gå opp i vekt før svangerskapet kan innebære store risikoer for både mammaen og spedbarnet, sier Villamor.

Treg start gir gutt


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer