<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Nye FN-tiltak mot vold mot barn

Barn som er utsatt for vold får sin egen internasjonale advokat i FN.

Publisert
Sist oppdatert

Natt til onsdag vedtok FNs generalforsamling at også voldsutsatte barn i verden skal få sin egen talsperson og advokat i FN-systemet. Barnas talsperson vil offisielt bli kalt FNs spesialrepresentant mot vold mot barn, skriver Redd Barna på nett.

Dette betyr at alle verdens voldsutsatte barn for første gang får en internasjonal advokat som kan snakke fritt uten å skulle ta hensyn til hva statene hvor volden foregår måtte mene, skriver organisasjonen.

Les også: Traumer kan skade barnehjernen:

- Meget gledelig
– Det er meget gledelig at verdenssamfunnet endelig tar de voldsutsatte barna på alvor, sier Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken.

Spesialrepresentanten får mulighet for å rapportere brudd på barns rettigheter i form av vold direkte til FNs generalsekretær. Som de voldsutsatte barnas talsperson får vedkommende også til hovedoppgave å sikre at FNs anbefalinger og tiltak mot vold mot barn virkelig blir fulgt opp av det internasjonale samfunnet.

Les også: Ris gir senskader:

Stort problem
Vold mot barn er et omfattende internasjonalt problem. I oktober 2006 la FN frem en studie om vold mot barn som viser et sjokkerende omfang av vold mot barn i familien, på skolen, i lokalsamfunnet, i institusjoner og i arbeidslivet.

Redd Barna understreker at alle stater må ha et lovverk og et apparat som beskytter barn mot vold.

I Norge opplever minst seks prosent av barna å bli dasket eller slått av foreldrene sine, viser en spørreundersøkelse fra 2005 av BarniMagen.com, sitert i Dagbladet.

Og også i Norge trengs tiltak, ifølge Redd Barna:

- I Norge trenger vi et nasjonalt løft der politikere, samfunnstopper, media og organisasjoner krever nulltoleranse av vold mot barn. Og vi trenger tiltak som treffer og gjør hverdagen bedre for barn. For å få til det, er vi nødt til å snakke med barna selv, og ulike grupper av barn, om hva de opplever. Alle voksne må lytte til barn, og si i fra om vold, enten til politi eller barnevern, skriver organisasjonen.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer