Ny vaksine mot livmorhalskreft

Nå får pasienter et alternativ til livmorshalskreftvaksinen, Gardasil.

Alle dødsfall både i Norge og andre europeiske land er fulgt opp nøye, og det er så langt ikke signaler om at hyppighet av dødsfall er større blant de vaksinerte enn forventet, ifølge Statens legemiddelverk.
Alle dødsfall både i Norge og andre europeiske land er fulgt opp nøye, og det er så langt ikke signaler om at hyppighet av dødsfall er større blant de vaksinerte enn forventet, ifølge Statens legemiddelverk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet tilfeller av livmorhalskreft i Norge øker igjen, viser nye tall fra Kreftregisteret.

292 norske kvinner fikk livmorhalskreft i 2005 mot 268 i 2004. I 2002 og 2003 var antallet henholdsvis 306 og 296. I fjor døde 72 kvinner av denne sykdommen i Norge.

Den 15. november kom en ny kreftvaksine på markedet i Norge.

Vaksinen Cervarix har vist inntil 100 prosent beskyttelse mot de to viktigste virusene som forårsaker livmorhalskreft, HPV-type 16 og 18. Studiene har pågått i over fem år, og pågår fortsatt. Over 40.000 kvinner i alderen 10 – 55 år deltar.

Alle jenter bør få vaksinen
Folkehelseinstituttet har tilrådd at denne type vaksine skal inn i barnevaksinasjonsprogrammet slik at alle norske jenter kan få tilbud om denne vaksinen.

Helseminister Sylvia Brustad sier likevel nei til å gi norske jenter dette tilbudet. Flere europeiske land har tatt vaksinen inn i vaksinasjonsprogrammet fra og med 2008.

Rundt 25.000 norske kvinner utvikler celleforandringer hvert år, og 3.000 av dem må opereres.

Livmorhalskreft skyldes et virus (humant papillomavirus, HPV). Omtrent 70 prosent av alle seksuelt aktive kvinner vil en gang i løpet av livet ha en infeksjon forårsaket av HPV.

Den nye vaksinen Cervarix inneholder et nytt immunstimulerende hjelpestoff som øker effekten, opplyser GlaxoSmithKline i en pressemelding.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!