Ny sexbakterie funnet i Norge

Mange kan være smittet uten å vite det.

En ny sexbakterie,som heter Mycoplasma genitalium, er påvist i Norge Foto: Colourbox
En ny sexbakterie,som heter Mycoplasma genitalium, er påvist i Norge Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sexbakterien, mycoplasma genitalium, som er svært lik klamydia, er påvist i Norge. Det melder Dagbladet.no.

- Leger må bli mer oppmerksomme på mycoplasma genitalium når folk kommer med plager og det ikke blir påvist klamydia. Bakterien likner på klamydia, smitter på samme måte, og gir samme type problemer. Den gir betennelse i urinrøret hos kvinner og menn, sier overlege Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo og professor ved Rikshospitalet til avisa.

Vet ikke at de er smittet

Sammen med kolleger ved Fürst medisinske Laboratorium har han skrevet en artikkel om bakterien som torsdag publiseres i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

- Det er første gang det publiseres norske funn om denne utbredte bakterien som bare kan overføres seksuelt. Vi har fått bekreftet den her til lands også, sier Moi.

Han har grunn til å tro at flere går rundt med bakterien uten å være klar over det. De fleste som blir smittet får plager i form av utflod, svie og tegn på betennelse.

- Hos kvinner tyder det meste på at den, i likhet med klamydia, kan gi egglederbetennelse, og at den øker faren for nedsatt fertilitet. Hos menn kan den gi bitestikkelbetennelse, men det er en nokså sjelden komplikasjon, sier Moi.

Behandles med anibiotika

Ifølge Dagbladet ble det i fjor rapportert om 22.000 tilfeller av klamydia. Ifølge Moi er den mer ukjente sexbakterien omtrent en tredjedel så hyppig, noe som betyr at anslagsvis 7.000 personer i Norge har mycoplasma genitalium.

- Det er nødvendig med antibiotika for å bli kvitt denne bakterien, men en annen type antibiotika enn for klamydia, sier Moi.

Mycoplasma genitalium er i familie med en annen mykoplasmabakterie som kan gi en form for lungebetennelse.