Ny kreftvaksine

Kvinner som vil beskytte seg mot livmorhalskreft, kan nå velge mellom to ulike vaksiner.

Der og da er det kanskje ikke alltid like gøy å bli vaksinert - men gevinsten kan være stor. Foto: Foto: Colourbox.com
Der og da er det kanskje ikke alltid like gøy å bli vaksinert - men gevinsten kan være stor. Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske kommisjonen har nå godkjent GlaxoSmithKlines vaksine mot livmorhalskreft, Cervarix for jenter og kvinner mellom 10 og 25 år, skriver Dagens Medisin.

Når vaksinen i løpet av kort tid blir godkjent i alle EU-land, inkludert Norge, får pasienter dermed et alternativ til HPV-vaksinen Gardasil som kom i fjor.

Begge vaksinene forebygger human papillomavirus (HVP) type 16 og 18, som er årsak til minst 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft:

Prisen på Cervarix er ennå ikke vedtatt, men GSK antyder at den vil ligge på samme nivå som Gardasil, som koster 1259 for en dose. En behandling krever normalt tre doser i løpet av et halvt år.

Sunn konkurranse- Det vi vet av publisert materiale på Cervarix og Gardasil, er at begge forebygger mot celleforandringer som kan gi kreft. De er også noenlunde like når gjelder å forebygge alvorlige endringer, sier Ole-Erik Iversen til Dagens Medisin.

Han er professor og overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssjukehus i Bergen og har deltatt ved utprøvingene av Gardasil. Han har også vært engasjert som nasjonal koordinator for de kliniske utprøvingene av Cervarix.

Les også: Munnsex gir munnkreft

Iversen mener den største fordelen er at det blir konkurranse på markedet.

- Globalt kan vi forente at prisen på vaksinene faller slik at de også kan bli tilgjengelig for fattigere land, eksempelvis i Afrika, sier han.