Ny hjelp for huden

Har huden din fått kjørt seg i sommer? Forskere mener de har funnet en alternativ behandlingsform.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen mot rynkene er noe vi lenge har vært kjent med. Takket være en innovativ studie utført ved University of Alberta i Canada, kan vi nå være nærmere en løsning. Forskerne har stor tro på såkalte betaglukaner.

Betaglukaner er naturlig biologiske stoffer som er utvunnet fra celleveggen på planter, gjærsopp og bakterier.

Les også: frisk av mugg og sopp

Studien, som har vært publisert i tidsskriftet International Journal of Cosmetic Science, er den første som viser at betaglukaner fra havre kan trenge gjennom huden og gjøre underverker. Leger og forskere har lenge trodd at molekylet var for stort.

De nye funnene er viktige, men ikke bare når det gjelder behandling av hudlidelser og fjerning av rynker og fine linjer. De kan også ha en effekt ved leging av sår og for å redusere risikoen for arrdannelse etter kirurgiske inngrep, skriver News-Medical Net.

Trenger gjennom som vann
I denne studien brukte forskerne betaglukaner utvunnet fra celleveggene til havrekjerner. Havre har en lang historie i å sørge for rask og midlertidig lindring av kløe og smerte knyttet til mindre hudirritasjoner. Den har også vist seg å kunne gi glattere hud og forbedre legingen av sår.

Les mer: Havre for hjertet og magen

Men historien har også vist at store molekyler som betaglukaner, er for store til å kunne trenge gjennom huden.

I studien brukte imidlertid Dr. Mark Redmond og hans kolleger et fargeredskap som viste at betaglukanet trengte gjennom. Etterpå målte de hvor dypt i huden molekylet hadde penetrert.

- Det interessante er at glukaner penetrerer på samme måte som vann går gjennom en murvegg - det går ikke gjennom selve mursteinen, men gjennom betongen som holder mursteinen sammen, forklarer han, og legger til at det betyr at kremer som inneholder betaglukaner kan bedre huden.

Bedre etter ti dager
Bilder tatt under forsøkene viser en faktisk reduksjon av rynker, og ifølge Redmond betyr det at forbrukere kan forvente å se samme endringer på seg selv i løpet av så lite som ti dager.

Betaglukaner har også vekket stor interesse hos forskere på grunn av dets evne til å styrke immunsystemet. Andre studier viser at molekylet kan bli vår nye smertemedisin da de forsterker immunforsvaret slik at kroppen kan bekjempe alt fra infeksjoner og forkjølelse til kreft.

Les også: Hold deg frisk i høst

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!