Ny blodkreftmedisin

Ny blodkreftmedisin

En sjelden type lymfe- og blodkreft som rammer kan nå behandles med en ny type medisin.

Publisert
Sist oppdatert

Sykdommen rammer både barn og voksne, og er svært aggressiv og vanskelig å behandle.
Medisinen Atriance som kommer på markedet i Norge 26. november, brukes i behandlingen av pasienter med akutt lymfe- og blodkreft som utgår fra T-cellene.

Behandlingen er godkjent for pasienter som ikke har hatt effekt av, eller som har hatt tilbakefall etter to tidligere behandlinger med cellegift.

Barn som får leukemi eller hjernesvulst i ung alder, har opptil firedobbelt risiko for å få slag senere i livet.

Aggressiv behandling
T-celle lymfomer og leukemier er to hurtigvoksende kreftformer som krever en aggressiv behandling. I dag får disse pasientene behandlinger med ulike cellegifter.

Noen av pasientene som har god effekt av cellegift kan få tilbud om beinmargstransplantasjon. En slik transplantasjon av friske celler vil langt på vei gjøre pasienten frisk.

Voksne og barn

Av 39 voksne pasienter (alder 16-66 år) som deltok i en studie, ble 6 pasienter helt friske etter behandling med Atriance. Hos ytterligere 28 pasienter var effekten av behandlingen så god at antall kreftceller ble redusert. En pasient i denne gruppen fikk senere beinmargstransplantasjon.

- Små, enkle ting i hverdagen kan forebygge at norske menn får kreft, sier tidligere kreftpasient Bengt Eidem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer