<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Nobelpris for stamcelleforskning

Årets Nobelpris i medisin/fysiologi gikk i dag til tre prisvinnere for deres oppdagelser innenfor stamcelleforskning.

Publisert
Sist oppdatert

De tre prisvinnerne Mario R Capecchi, Sir Martin J. Evans og Oliver Smithies belønnes for en rekke grunnleggende oppdagelser innen stamcelleforskning. Oppdagelsene deres muliggjør en ny virkningsfull teknikk for genmodifisering hos mus.

Teknikken anvendes nå i så godt som all biomedisinsk forskning, fra grunnforskning til utvikling av nye sykdomsbehandlinger, skriver Svenska Dagbladet.

Summen for priser er på ti millioner svenske kroner. Prisen er rekordstor for dem som får prisen utbetalt i amerikanske dollar på grunn av den svake dollarkursen, ifølge NRK.

Les også: Gjennombrudd i stamcelle-forskning

Superceller
Ifølge Nobelkomiteen får de tre får prisen for deres oppdagelser av ”prinsipper for å introdusere spesifikke forandringer av gener i mus med bruk av embryonale stamceller”.

Ulike typer stamceller i kroppen kan gi opphav til mange celletyper. Men det er kun embryonale stamceller som kan gi opphav til alle kroppens celletyper og derved kunne utvikle seg til et selvstendig individ, ifølge nettsidene til Universitetet i Bergen.

Amerikanere og briter
Mario R Capecchi er født i 1937 i Italia, men er nå amerikansk statsborger. Han tok sin doktorgrad i biofysikk i 1967 ved Harvard University og er nå professor i humangenetikk og biologi ved The University of Utah.

Sir Martin J. Evans er født i 1941 i Storbritannia der han også jobber. Han tok sin doktorgrad i anatomi og embryologi i 1969 ved University College London og jobber nå som professor i dyregenetikk ved Cardiff University.

Den eldste av prisvinnerne, Oliver Smithies, er født i 1925 i Storbritannia og er nå amerikansk statsborger. Han tok sin doktorgrad i biokjemi i 1951 ved Oxford University og er professor i patologi og laboratoriemedisin ved University of North Carolina.

Medisinprisen er den første av seks prestisjefulle priser som deles ut senere i år. De andre er nobelspris for kjemi, fysikk, litteratur, fred og økonomi.

Stamceller hjelper barnløse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer