- Nattarbeid gir ikke økt kreftrisiko

Nattarbeid øker ikke risikoen for å få kreft, viser en undersøkelse utført ved Karolinska Institutet i Stockholm.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Flere tidligere undersøkelser har konkludert med at mye nattarbeid gir økt kreftrisiko, men dette stilles det nå spørsmål ved.

Les her: Brystkreft og jobb om natt

Forskerne ved Karolinska Institutet har under ledelse av amerikanske Judith Schwartzbaum studert data basert på 3,2 millioner svensker som arbeidet minst 20 timer i uken på 1960- og 70-tallet.

Opplysninger om hvem som hadde skiftarbeid og jobbet om natten er sammenholdt med statistikk fra det svenske kreftregisteret. Forskernes konklusjon er klar:

– Det er ikke funnet kobling mellom skiftarbeid og økt risiko for prostatakreft, tykktarmskreft, brystkreft eller nesten alle andre kreftformer, uansett hvor mye skiftarbeid det var snakk om, heter det i en kunngjøring fra Ohio State University der Schwartzbaum til daglig er å finne.

I strid med andre undersøkelser
Schwartzbaum konstaterer at resultatet fra Sverige dermed er i strid med andre undersøkelser, der det er påvist en sammenheng mellom mye skiftarbeid om natten og blant annet prostata- og brystkreft.

– I mange av disse undersøkelsene inngikk svært spesifikke grupper, påpeker Schwartzbaum og viser blant annet til flyvertinner som tilsynelatende rammes oftere av brystkreft og hudkreft enn andre.

– Men flyansatte skiller seg fra andre skiftarbeidere på grunn av at de utsettes for mer rom- og solstråler, sier Schwartzbaum.

Den svenske undersøkelsen skal senere presenteres i tidsskriftet Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Les også: Økt kreftrisiko for politifolk

(©NTB)