- Nattarbeid gir ikke økt kreftrisiko

Nattarbeid øker ikke risikoen for å få kreft, viser en undersøkelse utført ved Karolinska Institutet i Stockholm.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tidligere undersøkelser har konkludert med at mye nattarbeid gir økt kreftrisiko, men dette stilles det nå spørsmål ved.

Les her: Brystkreft og jobb om natt

Forskerne ved Karolinska Institutet har under ledelse av amerikanske Judith Schwartzbaum studert data basert på 3,2 millioner svensker som arbeidet minst 20 timer i uken på 1960- og 70-tallet.

Opplysninger om hvem som hadde skiftarbeid og jobbet om natten er sammenholdt med statistikk fra det svenske kreftregisteret. Forskernes konklusjon er klar:

– Det er ikke funnet kobling mellom skiftarbeid og økt risiko for prostatakreft, tykktarmskreft, brystkreft eller nesten alle andre kreftformer, uansett hvor mye skiftarbeid det var snakk om, heter det i en kunngjøring fra Ohio State University der Schwartzbaum til daglig er å finne.

I strid med andre undersøkelser
Schwartzbaum konstaterer at resultatet fra Sverige dermed er i strid med andre undersøkelser, der det er påvist en sammenheng mellom mye skiftarbeid om natten og blant annet prostata- og brystkreft.

– I mange av disse undersøkelsene inngikk svært spesifikke grupper, påpeker Schwartzbaum og viser blant annet til flyvertinner som tilsynelatende rammes oftere av brystkreft og hudkreft enn andre.

– Men flyansatte skiller seg fra andre skiftarbeidere på grunn av at de utsettes for mer rom- og solstråler, sier Schwartzbaum.

Den svenske undersøkelsen skal senere presenteres i tidsskriftet Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Les også: Økt kreftrisiko for politifolk

(©NTB)Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!