Motesko ødelegger føttene

9 av 10 barn med fotskader.

90 prosent av barna i undersøkelsen hadde begynnende fotskader. De hadde brukt stort sett vanlige sko ... Foto: Colourbox
90 prosent av barna i undersøkelsen hadde begynnende fotskader. De hadde brukt stort sett vanlige sko ... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk studie av 60 barn, viser at rundt 90 prosent av barna har begynnende fotskader allerede ved 12-13-års alderen. Synderen er skoene.

Barna i studien har fått varierende grad av tilløp til tåskader etter å ha gått med feil fottøy. Forskningsleder lektor Dorte Frellsen, sier ifølge den danske avisen Pilotiken, at det skremmende er at disse barna ikke har gått i spesielt billige sko.

- De kommer fra familier som representerer et bredt utsnitt av den alminnelige befolkningen, og de har gått i joggesko og hva barn ellers går rundt i. Problemet er bare at skoene typisk er alt for smale ute ved tærne, og det gir skader. Men at det begynner å vise seg allerede i 12-års alderen, var en overraskelse, og slik vil bildet med all sannsynlighet være i resten av landet, uttaler Dorte Frellsen til Politiken.

Disse skoene bør du unngå

Frellsen har fulgt de 60 barnene siden de gikk i barnehage ved tusenårsskiftet, og frem til nå. I dag er barna 12 år gamle.

Resultatene av undersøkelsen vil bli presentert på en vitenskapelig konferanse som Foreningen for Fodsundhed i dag holder på Gentofte Hospital.

- De smale skoene uten plass til tærne, og sko med høye hæler, er skyld i enormt mange fotproblemer hos danskene. Smale sko har ganske enkelt den effekt, at de over tid deformerer tærne ved å trykke dem sammen. Til sist bøyes knoklene, og så får man problemer, blant annet med hammertær. Det er det barn legger grunnlaget for, når de går i feil sko, sier Dorte Frellsen til Politiken.

Dine føtter

Har du fotproblemer? (Avsluttet)
Nei(46%)
Ja(37%)
Vet ikke(17%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hælene kan koste deg helsa

En annen undersøkelse av danskenes fothelse, viser at 22 prosent av kvinnene og 11 prosent av mennene i alderen 50 til 59 år, har så store fotproblemer at det genererer dem på jobb og fritid.