Leger blåser av bivirkninger

Leger blåser av bivirkninger

Pasientene når ofte ikke fram når de klager til legen over bivirkninger fra medisiner de bruker.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse blant 650 pasienter som gikk på kolesterolsenkende medisiner (statiner) og som rapporterte at de hadde fått uønskede reaksjoner.

Naturmidler kan være et godt alternativ. Les mer her:

- Leger ser ofte ut til å avvise muligheten for en sammenheng, sier Dr. Beatrice A. Golomb ved University of California til ReutersHealth.

Hun mener det er et klart behov for bedre undervisning blant leger om bivirkninger.

Les mer om bivirkninger på Lommelegen:

Kan være dødelig
De mest kjente bivirkningene av statiner, som omfatter svært vanlige medikamenter som Lipitor og Zocor, er leverskade og muskelproblemer. Forandringer i hukommelse, konsentrasjon og humør forekommer også.

Stress kan øke kolesterolet, hevder forskere:

Nesten halvparten av pasientene med muskelproblemer eller kognitive problemer, sier legen avviste muligheten for at symptomene hadde sammenheng med kolesterolmedisinene.

Legens reaksjon på en mulig bivirkning er avgjørende. Muskelproblemene kan nemlig utvikle seg til en sjelden, men potensielt dødelig, tilstand som kalles rhabdomyolyse hvis ikke pasienten slutter på medisinen, ifølge ReutersHealth.

Hva er egentlig kolesterol? Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer