<strong> Foto:</strong> Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer

- Legen tok meg på puppene

En av fem kvinner har følt seg krenket av legen, ifølge ny undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

Hender på brystene, litt for interessante blikk og upassende spørsmål om pasientens privatliv og sexliv. Det opplever flere svenske kvinner når de går til legen, skriver danske EkstraBladet.

Det er en helt ny undersøkelse foretatt av svenske forskere ved Linköpings Universitet som kommer med den oppsiktsvekkende konklusjonen.

Mange leger blir utsatt for voldelige pasienter. Les mer her:

34-årige Maja er en av kvinnene som ikke ble møtt slik hun hadde ventet hos legen. Da hun søkte hjelp mot en plagsom lungebetennelse, ba legen henne om å ta av blusen og bh-en. Selv om hun spurte om det var nødvendig, var legen fast bestemt på at hun måtte kle av seg.

Grove saker
Da 34-åringen la seg på benken, begynte legen å ta henne på brystene og fortsatte med det også etter at hun spurte om det var nødvendig for å finne ut om hun hadde lungebetennelse. Først da legen spurte om brystene var ekte, reagerte hun på oppførselen hans.

Forskerne bak den svenske undersøkelsen kjenner til flere historier om psykiatere og leger som har misbrukt sin stilling til enten å forsøke å innlede et forhold til en pasient eller beføle dem under en konsultasjon.

Menn går sjeldnere enn kvinner til legen. Slik får de svar på sine helsespørsmål:

20 prosent av kvinnene som ble spurt i undersøkelsen, har svart ja på at de har følt seg grovt fornedret, krenket eller utnyttet eller fysisk eller psykisk skadet.

- Det var virkelig grove saker vi hørte om, og de forekom langt oftere enn vi hadde trodd, sier Katarina Swahnberg som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer