<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer

Lærer mindre av TV

Foreldre har rett: Barn lærer mindre av å gjøre lekser foran TV-en.

Publisert
Sist oppdatert

I dagens samfunn har vi større behov for såkalt multitasking enn noen gang. Vi har mange baller i luften og skal klare å holde på med flere ting på en gang. Men forskning viser at vår evne til å lære forstyrres ved for mange distraksjoner. Og det blir vanskeligere å bruke den nye kunnskapen senere.

Men vi har faktisk bedre hukommelse enn vi tror.

Dette kan berøre mange unge mennesker. En tidligere studie gjort på TV-vanene til barn fra 3.-12. klasse, viser at hver dag går 6,5 timer med til TV, video, videospill, musikk eller computer.

Ifølge Russell A. Poldrack, professor ved University of California, lærer hjernen på forskjellige måter. Ifølge han er læring gjennom memorering den beste metoden, i motsetning til for eksempel læring gjennom vane (som for eksempel å taste et telefonnummer x antall ganger inntil du husker det). Men førstnevnte kan være et problem i dagens samfunn.

- Når et barn skal lære seg noe nytt, er distraksjoner en dårlig ting og vil påvirke deres evne til å lære, sier han.

Les også: TV påvirker barns søvn

Ikke musestille
Det betyr imidlertid ikke at det er viktig med musestille omgivelser. Poldrack mener musikk kan være en god ting, fordi den gjør oss mer glad. Men generelt så er alle mulige distraksjoner en dårlig ting, hevder han.

- Denne studien representerer et viktig skritt mot å forstå interaksjonen mellom de forskjellige minnesystemene i hjernen vår, sier Dr. Chris Mayhorn, ved North Carolina State University, som har kommentert studien.

Studien er presentert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Utdanning gir bedre hukommelse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer