Kreft kan føre til skilsmisse

Kreft styrker ofte samholdet, men to bestemte former virker som gift på ekteskapet.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare utroskap, mangel på lyst og begjær, krangling og uenigheter om oppdragelse som kan føre til skilsmisse.

Norske forskere har gjennomgått skilsmissestatistikken for 215.000 som har overlevd kreft. De kom fram til at det særlig er testikkel- og livmorhalskreft som øker risikoen for at mannen og kvinnen går fra hverandre.

Andre kreftformer har derimot ingen innvirkning på skilsmissestatistikken. For med de fleste andre kreftformer er det overveiende sannsynlig at den friske parten i parforholdet støtter den syke gjennom en vanskelig tid, så lenge sykdommen herjer, melder Jyllands-Posten.

De norske forskingsresultatene ble nylig presentert på en europeisk kreftkonferanse i Barcelona.

Les også: 7 tips for et lykkelig ekteskap

Nedsatt seksualliv
Studien er basert på data fra 1,4 millioner norske ektepar fra 1974 til 2001. Skilsmisseandelen blant de om lag 215.000 personene diagnostisert med kreft ble sammenlignet med andelen skilsmisser blant andre personer, ifølge Kreftregisteret.

Kvinner i 20-årene med livmorhalskreft hadde nesten 70 prosent økt risiko for å skille seg sammenlignet med friske kvinner. Blant 60-åringer falt risikoen til 19 prosent. Risikoen for skilsmisse ved testikkelkreft var 34 prosent i 20-årene og 16 prosent i 60-årene.

Nedsatt seksualliv er en del av forklaringen på hvorfor flere skiller seg på grunn av disse to kreftformene, mener forskerne.

Vanskelig for unge
- Viruset som er årsaken til livmorhalskreft er ofte overført ved seksuell kontakt og kan reise spørsmål om utroskap. Alderen kan være den andre faktoren, siden begge kreftformene har en tendens til å ramme unge mennesker før de har knyttet sterke bånd, sier Astrid Syse i Kreftregisteret, som står bak undersøkelsen, ifølge den danske avisen.

Undersøkelsen viser også at risikoen for skilsmisse var mindre sannsynlig når kreften hadde spredt seg og fremtidsutsiktene var håpløse.

Forklaringen til Syse er at det anses som uakseptabelt å forlate en syk ektefelle eller at den forventede tragiske avslutningen på sykdommen overflødiggjør behovet for å bli skilt.

Studien er publisert i Demographic Research.

Spis deg til bedre sexLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!