Knytter fettlever til raske karbohydrater

Fettlever blant barn er nå venligere enn før, ifølge amerikanske leger. Årsaken kan være raske karbohydrater.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fettlagring i leveren er vanlig ved overvekt og fedme. I alvorlige tilfeller kan dette føre til leverbetennelse og skrumplever, skriver avisen Gøteborgs-posten på nett.

Vanligere
Fettlever var tilsynelatende uvanlig blant barn for et par tiår siden, men med den pågående fedmeepidemien blant barn har tilstanden blitt vanligere, skriver avisen.
Om ikke trenden snus kan det få alvorlige konsekvenser, ifølge amerikanske barneleger.

Les også: Ti tips mot farlig fett

Resultatene fra en studie med dyr, som mange forskere mener ikke er godt nok i forhold til å si noe sikkert om mennesker, viser at konsum av raske karbohydrater kan ligge bak det økende antall tilfeller av fettlever. Det er forskere ved Childrens Hospital i Boston som har sett på saken.

Raske karbohydrater finnes blant annet i brød, hvit ris, mange frokostblandinger og sukker. Langsomme karbohydrater finnes i grønnsaker, bønner og fulllkornsprodukter.

Kroppsfett
Musene i studien, som publiseres i denne månedens utgave av tidsskriftet Obesity, fikk en diett enten bestående av raske eller langsomme karbohydrater, ellers var næringsinnhodlet likt.

Les også: Karbohydrater etter trening

Etter et halvt år veide de like mye, men musene som hadde fått raske karbohydrater hadde dobbelt så mye kroppsfett som de andre.

Forskerne mener årsaken er at de raske karbohydratene fører til at leveren lagrer fett fordi produksjonen av insulin ikke er nok til å bryte ned sukkeret raskt nok.