Knasket piller for åtte milliarder

Sjekk hvilke vi spiser mest av.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemiddelforbruket har økt med nesten fem prosent fra 1. halvår i 2007 til 1. halvår i 2008. Det betyr at vi har brukt 8,1 milliarder kroner på legemidler på apoteket, ifølge Apotekforeningens Bransjestatistikk.

- Legemiddelforbruket i 1. halvår er 15 prosent høyere enn for fire år siden, mens kostnadene er ca ti prosent høyere. Det innebærer at prisene på legemidler er redusert de siste årene, og at vi i dag får mer legemidler for pengene enn vi gjorde i 2005, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen i en pressemelding.

Les også: Flere og billigere piller

Mer smertestillende

Statiner, et legemiddel mot forhøyet kolesterol, er blant de legemidlene som øker mest. Bruken av det vanligste statinet, simvastatin, har økt med hele 27 prosent fra i fjor til i år.

I tillegg har MabThera, som brukes i behandling av leddgikt og lymfekreft, hatt en forbruksøkning på 20 prosent.

Også de smertestillende legemidlene ibuprofen (Ibux o.l) og paracetamol (Paracet o.l) har hatt en kraftig omsetningsvekst siden i fjor. Forbruket av ibuprofen har økt med 12 prosent, mens paracetamolbruken har økt med åtte prosent. I tillegg kommer omsetningen i dagligvarehandelen.