Jula farlig for hjertet

Julaften og nyttårsaften er dagene da fleste dør av hjerteinfarkt.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Juletida er også tida for hjerteinfarkt, advarer Keith Churcwell som er kardiolog og meddirektør ved Vanderbilt University Medical Center.

Han har analysert amerikanske registre med 53 millioner dødsfall mellom 1973 og 2001. Tallene viser at dødsfall som følge av hjerteinfarkt når en topp i desember og januar, og gjør et ekstra hopp på julaften og nyttårsaften, skriver nettstedet WebMD.

Ifølge Churchwell kan det være en rekke forklaringer på fenomenet. Blant annet utsetter ofte personer med symptomer på hjerteproblemer legebesøket til etter ferien, og dermed får de ikke den akuttbehandlingen de kanskje har behov for.

- De gjør det fordi de har forpliktelser hjemme og de vil ikke ødelegge feriegleden eller forholde seg til muligheten for at de må bli på sykehuset i ferien, forklarer Churchwell.

Mange velger også å ta en pause fra trenings- og kostholdsprogrammene sine. Samtidig øker gjerne alkoholinntaket i ferien. Begge disse faktorene kan bidra til å øke risikoen for hjerteproblemer, ifølge kardiologen.

Kilde: WebMD

Les mer her: