Jernfattig mamma - schizofren baby

Firedoblet risiko.

Mors jernmangel i graviditeten kan øke risikoen for at barnet utvikler schizofreni senere i livet.  Foto: Colourbox
Mors jernmangel i graviditeten kan øke risikoen for at barnet utvikler schizofreni senere i livet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernmangel hos mor under svangerskapet, nesten firedobler risikoen for at barnet senere skal utvikle schizofreni. Dette viser en amerikansk undersøkelse publisert i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Schizofreni-begrepet er stigmatiserende

Data ble hentet fra barn født fra 1959 til 1967, og som er blitt fulgt opp for mulig utvikling av schizofreni fra 1981 til 1997. Av 6.872 avkom av mødre hvis jernnivåer var tilgjengelige, fant man 57 med schizofreni og 6.815 som ikke hadde tegn på schizofreni. Dette ifølge rapporten på Archives of General Psychiatry.

Forskerne mener at jernmangel hos mor kan være en risikofaktor for schizofreni blant deres barn. I rapportens konklusjon skriver forskerne at videre forskning på dette området bør utføres, i og med at det ifølge denne studien kan være en mulighet for å redusere risikoen for schizofreni.

Schizofreni er Norges dyreste lidelse

Jern er viktig for hjernens utvikling og funksjon. Tidligere undersøkelser har antydet at jernmangel tidlig i livet fører til langvarige nevrologiske og adferdsmessige problemer hos nyfødte og barn. Dette ifølge Dagens Medicin.