Ja til sunt svangerskap

Ja til sunt svangerskap

Nok en grunn til å spise sunt gjennom svangerskapet: Det forebygger nemlig hjerte- og karsykdom hos barnet.

Publisert
Sist oppdatert

Hvis en mor spiser sunt under graviditeten er sjansene større for å føde barn som har lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, ifølge Tidsskriftet. Også risikoen for tidligfødte barn synker med et kolesterolreduserende kosthold.

Det er konklusjonene i et doktorgradsarbeid fra forsker og spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp ved Rikshospitalet, Janette Khoury.

Les også: Sunn som gravid

I sin avhandling har hun testet ut et vanlig norsk kosthold mot en kolesterolreduserende kost som besto av frukt, grønnsaker, kornprodukter, fisk, olivenolje, rapsolje, nøtter og lite mettet fett.

Av de som spiste den kolesterolreduserende maten, var det bare 0,7 prosent som fødte for tidlig, mot 7,4 prosent av de som spise vanlig mat.

Kvinnene i førstnevnte gruppe hadde lavere stigning totalt i kolesterolnivået og i LDL-kolesterolet (det ”skadelige” kolesterolet) under svangerskapet.

269 friske gravide kvinner fullførte undersøkelsen hennes.

Skader ikke barnet
- Det er første gang det er påvist at denne stigningen kan reduseres, samtidig som det ser ut til at dette ikke skader barnet, sier Khoury til Tidsskriftet.

Kostholdet som ble brukt i den såkalte diettgruppen, som spiste kolesterolreduserende mat, er anbefalt av Nasjonalt råd for ernæring til hele befolkningen med mål om å fremme helse og redusere forekomst av hjerte- og karsykommer.

Les også: Advarer mot fedme hos gravide


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer