In med tannregulering

Stadig flere velger tannregulering av estetiske grunner, og voksne som betaler selv, har økt de siste årene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største gruppen med regulering er barn i alderen 11-15 år og hver tredje elev i grunnskolen har regulering. Men nå vil flere voksne også rette på et skjevt smil.

- Min erfaring, og inntrykk fra kolleger, er at flere voksne etterspør regulering, sier leder i Kjeveortopedisk forening, Jon Olav Aabakken, til Aftenposten Aften.

Han tror forklaringen er at folk har blitt mer kravstore når det gjelder estetikk og påpeker at økningen er størst i de store byene der det også er bedre tilgang til tjenestene.

Les også: Dette skader tennene dine

For lett å få regulering

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer


Kjeveortoped Kristin Aanderud-Larsen ved Tullinløkka tannlegesenter har over 300 voksne pasienter og forteller at antallet stadig øker. Også hun tror fokus på utseende er en viktig forklaring, men også at tilbudet har blitt bedre.

- Man kan for eksempel få gjennomsiktig regulering og innsideregulering. Flere er klar over at det er mulig å få regulering som voksen og at det har en effekt, sier hun til Aftenposten Aften.

Arild Steinvik, professor i kjeveortopedi ved Universitetet i Oslo liker ikke utviklingen og mener det bør være en bedre grunn enn det estetiske for å få tannregulering.

- Mitt inntrykk er at det henvises stadig flere, og i mange av tilfellene er det ikke nødvendig med tannregulering, sier han.

Mer om tenner: