Hvor mye kan du drikke?

Litt alkohol er bra for helsa. Men litt for mye er langt verre enn ingenting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unner du deg litt vin eller øl i ny og ne? Det gjør godt for både kropp og sjel er ekspertene enige om. Men mer enn ett glas alkohol om dagen for kvinner og to drinker for menn kan være skadelig, skriver nettstedet WebMD.

Det er konklusjonen etter en gjennomgang av forskning på alkohol og helse gjennomført av kardiolog James H. O’Keefe og hans kolleger ved University of Missouri.

image: Hvor mye kan du drikke?


Farlig fyllefest
Ifølge forskerne har en rekke studier funnet helsefordeler ved moderat alkholinntak. Disse fordelene ser ikke ut til å ha noen sammenheng med hvilken type alkohol det er snakk om – det er alkoholen i seg selv som gjør godt.

Prøv promillekalkulatoren!

Men forskerne vil langt ifra anbefale deg å tylle i deg alkohol i store mengder. Bittelitt for mye er faktisk verre enn ingenting i det hele tatt. Og en skikkelig fyllefest er skadelig til og med for de som ellers drikker lite.

Fyllesjuk? Slik reparerer du:

Mindre enn vi tror
Fyller du opp det største vinglasset ditt til randen og kaller det en drink? Da lurer du deg selv, ifølge forskerne. En drink er nemlig langt mindre enn de fleste av oss tenker. O’Keefe og kollegene understreker at en drink er rundt ei lita flaske øl (0,35l) eller 1,5 desiliter vin.

Les også: Sov søtt med rødvin
Selv om alkohol har visse helsefordeler, bør ikke leger råde folk til å drikke, mener forskerne.

- Statistikk advarer om at moderat drikking er en balansegang som mange ikke klarer å takle, skriver forskerne.

Rapporten blir publisert i neste utgave av tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology.

Først publisert: 06.09.2007
Sist oppdatert: 30.11.2007