Hvite tenner som lyver

Er du fortvilet over hvor hvite tenner modellene i ungdomsblader har? Da kan du bero deg med at det er juks!

 Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

For flesteparten at tennene i disse magasinene er hvitere enn det tenner kan bli med tannbleking, skriver Jyllands-Posten.

En engelsk undersøkelse viset at ungdoms-magasiner ikke gir et realistisk bilde på hvor lyse tenner egentlig kan bli, for hele tre ut av fire magasiner viser bilder av tenner som er lysere enn den lyseste fargen på tannlegenes fargeskala - etter tannblekning.

Undersøkelsen tok utgangspunkt i et utvalg av 19 ungdomsmagasiner, som har jenter fra 9 til 16 år som målgruppe. Bildene av alle tennene i magasinene ble bedømt etter to forskjellige fargeskalaer.

Les også: Høy pris for blendahvitt smil

Sprengte fargeskala
Tennene viste seg å være så hvite at de faktisk sprengte fargeskalaen, fordi det måtte tilføres en ekstra farge på skalaene.

I alt ble 268 magasinbilder av tenner undersøkt under standardiserte forhold av én bedømmer. Etterpå bedømte den samme personen fargen på tennene til en gruppe pasienter på 9-15 år. Til sammen var 53 personer med i undersøkelsen.

Ingen av pasientene hadde en farge på tennene som tilsvarte den "lysere enn den lysteste fargen" på fargeskalaen. Det gjorde derimot 75 prosent av tennene på magasinbildene.

Konklusjonen på undersøkelsen er at ungdomsmagasiner ikke viser reelle bilder av tannfargen til tenåringer. Spørsmålet forskerne nå stiller seg er hvordan dette innvirker de unges selvoppfattelsen.

Les også: Unngå tannbleking hjemme