Husvasken ikke grei skuring

Bruker du spray når du skal vaske kjøkkenbenken eller vinduene? Da kan du være mer utsatt for astma.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trenger ikke være noen superhusmor for å utsette deg selv for fare. Bare ved å bruke rengjøringssprayer så lite som én gang i uka øker du risikoen for å utvikle luftveissykdommer med 50 prosent, ifølge en ny studie.

Det er imidlertid ikke klart om rengjøringsproduktene er en direkte årsak til astma eller bare utløser astma hos personer som allerede har sykdommen, ifølge nettstedet HealthDay.

Den europeiske forskningsgruppa som står bak studien, tror imidlertid mest på den første forklaringen. Personene som var med i den epidemiologiske studien, hadde nemlig verken astma eller astmasymptomer da studien startet.

Les også: Vaskemidler gir astma:

Velg flytende i stedet
Luftfriskere, møbelrens og vindusrens hadde en ekstra sterk negativ effekt, ifølge hovedforfatter Jan-Paul Zock. Han er stipendiat ved Centre for Research of Environmental Epidemiology ved Mincipal Insitute of Medical Research i Barcelona.

- Risikoen for å utvikle astma økte med frekvensen på rengjøringen og antall ulike sprayer som ble brukt, men i gjennomsnitt var den 30-50 prosent høyere hos personer som regelmessig var utsatt for rengjøringssprayer, sier han til HealthDay.

Forskerne fant derimot ingen sammenheng mellom flytende rengjøringsmidler brukt på riktig måte og astma. De anbefaler derfor å bruke det i stedet for spray. Og hvis du uansett ikke klarer å kutte ut sprayen, bør du beskytte deg ved å åpne vinduene, unngå å spraye i nærheten av pustesonen og å bruke for eksempel maske.